Transport og Sightseeing

August 2013 Klik her: Billeder fra kirken og festen

 

Transport

Lad os det vide, hvis du/I har brug for et lift fra Juelsminde kirke til Middelfart.

 

Vi vil da forsøge at formidle evt. ledig transportkapacitet fra i de øvrige gæsters biler.

 

 

 

Sightseeing

Når I nu alligevel er i Juelsminde, hvorfor så ikke få det meste ud af det?? Se det fantastiske anker fra Fregatten Jylland, nyd en drink på marinaen, besøg pottemageren med det landskendte Juelsmindekeramik eller se åstedet for Juelsmindes største blodsudgydelse (ved andedammen)….

 

Vi har tre ruteforslag – to til jer der foretrækker at se byen bag bilrattet og ét til jer med de flade sko. Tider er eksklusiv stop undervejs:

 

Rute 1: Juelsminde centrum i bil (Længde: 2,4 km, Tid: 5 min.)

Rute 2: Juelsminde centrum til fods (Længde: 2,3 km, Tid: 30 min.)

Rute 3: Juelsminde centrum inkl. Strandhuse i bil (Længde: 6,4 km, Tid: 15 min.)

 

A: Juelsminde Kirke

Juelsminde Kirke er bygget i 1913, og på kirkegården ligger det meste af brudens mors familie begravet (mange Nielsen’er og et par Hansen’er). Erfaringsmæssigt er kirkegården et rigtigt godt sted at lege gemmeleg med sin lillebror, imens en mormor pynter gravstederne for morfar, oldeforældre og anden familie.

Inde i kirken er det værd at lægge mærke til kirkeskibet, som er en original model af Fregatten Jylland. Fregatten Jylland, der nu ligger i Ebeltoft, var i årene 1912 – 1925 ejet af godsejer Schou til Palsgaard og lå opankret i Sandbjerg vig ud for Juelsminde. Godsejer Schou købte den for at hindre, at den blev sendt til ophugning. Modellen af Fregatten Jylland blev ophængt i Juelsminde kirke i forbindelse med en veteranfest i 1914, hvor 50-året for slaget ved Helgoland (hvor Fregatten Jylland deltog) blev fejret. Til restaureringen af fregatten i Ebeltoft knytter der sig den lille historie, at da der under restaureringen var nogle detaljer, man ikke kunne finde ud af, sendte man en fotograf til Juelsminde for at fotografere kirkeskibet, idet man vidste, at det var udført efter de originale tegninger.

 

B: Andedammen

Gør et stop ved andedammen og fodr nogle af de mange ænder og svaner, som holder til her. Men vær på vagt overfor de lokale ninja’er, som har for vane at kappe hovederne over på langhalsede gæster. Her, ved rollator-klubbens tilholdssted, fandt en af Juelsminde-historiens største massakrer sted, da samtlige hvide svaner blev halshugget i nattens mulm og mørke. Til jer bosiddende i Grønland: Nej – svanerne endte desværre ikke på nogens middagsbord!

 

C: Pottemageren

Pottemageren i Juelsgade 7 er desværre ikke den ”rigtige” gamle pottemager, men nyt er også godt. Der er dog stadig mulighed for at se og købe det karakteristiske (nogle vil måske kalde det særpræget) Juelsminde-keramik. Se mere her.

 

D: Havnen

Den gamle fiskehavn er nu primært lystbådehavn med alt hvad dertil hører; iskiosk, restaurant/café, legeplads og minigolf. For enden af havnen ligger et af Fregatten Jyllands ankre. Fregatten Jylland skulle være sted til hvile i Juelsminde, men endte efter nogle år i Ebeltoft, hvor den kan ses i dag. Udover at få en is eller et slag minigolf, kan det også anbefales at gå en tur langs stranden eller evt. blot på vejen/stien Ved Diget.

 

E: Ternevej 6

Ejendommen har været beboet af brudens mormor, moster og onkel, kusine og fætter. En historisk seværdighed, hvor mange begivenheder har fundet sted. Vi nævner i flæng; brygning af pærebrændevin, base for jordbærrov-banden, trillebør-ræs, hemmelige snigture til de farlige trolde i krybekælderen, det drabelige trappe-styrt og ikke mindst brudens karatespark, som lavede hul i børneværelsesvæggen.

For enden af Ternevej, på Bjørnsknudevej, lå i sin tid en slikbod serviceret af brudens mor og moster, som voksede op i huset bagved. Huset var noget mindre dengang, men efter sigende stadig stort nok til, at man skulle bruge en stige for at kunne kravle ud af vinduet uden at nogen opdagede det. Centrum af Strandhuse ligger i krydset mellem Bjørnsknudevej og Strandhusevej, hvor der i tidernes morgen var kolonialbutik samt liv ved kysten, hvor fiskerne holdt til. Juelsminde var oprindelig et lille fiskerleje. I 1884 blev jernbanen fra Horsens ført til Juelsminde, og få år senere kom havnen til. Det blev grundlaget for byens udvikling.

 

F: Kysthospitalet/Tvindskolen

Det gamle Kysthospital er for nyligt blevet revet ned og erstattet af nye luksusboliger. Kysthospitalet blev bygget i 1902 med det formål at tage sig af tuberkulosepatienter, bl.a. fra Grønland. Hospitalet blev lukket i 1975 og blev overtaget af Tvind-koncernen, som de sidste 40 år brugte ejendommen til skole.

 

G: Til Middelfart af Vejlevej

Så er det også på tide at køre til fest…..

 

 

Rute 1: Rute 2:

(klik på billedet for større visning) (klik på billedet for større visning)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rute 3: